De Wondere Pluim is een project van kunsteducatieve organisatie De Veerman vzw, met steun van de Stad Antwerpen en de Provincie Limburg

VERHALEN


ANTWERPEN

GENK

HASSELT

MAASMECHELEN

HISTORIEK


CONTACT


DE VEERMAN

Vragen op opmerkingen? Mail greetvanopstal@yahoo.com

  > Start

  > Doorschuifverhaal

  > Archief


DOORGEEFVERHAAL 1De olifant die koning wilde zijn …


Er was eens een olifant. Hij was het beu om log, zwaar, grijs en onbelangrijk te zijn. Hij wilde opvallen. Hij wilde lenig, licht, kleurrijk en belangrijk zijn. Hij wilde koning van het dierenbos zijn… al was het maar voor één dag.

Daarom vroeg de olifant aan de leeuw om met hem te ruilen, al was het maar voor één dag. Maar de fiere leeuw wilde niet log, zwaar, grijs en onbelangrijk zijn… Zelfs niet voor één dag.

De olifant besloot teleurgesteld het dierenbos te verlaten. Hij wilde in de lucht gaan wonen. Hij had nog een paar oude ladders liggen en timmerde ze aan elkaar. Hij zette de ladders rechtop in het hoge gras naast zijn huis. De olifant besloot zo weinig mogelijk mee te nemen naar zijn nieuwe woonplaats. De tocht naar boven was immers lang en zwaar… zeker voor een logge, zware, grijze en onbelangrijke olifant. Na veel wikken en wegen besloot de olifant enkel zijn bed mee te nemen. Dat zou zeker van pas komen als hij ooit boven zou aankomen.

Met het bed op zijn rug begon de olifant aan de tocht naar boven. Hij klom en klom. Eerst klom hij voorbij de hoogste bomen van het bos. De luiaard geeuwde en schudde met zijn hoofd toen de olifant voorbij klom. De apen die van tak naar tak slingerden in het dak van het dierenbos lachten de olifant uit toen hij passeerde met het bed op zijn rug. Maar de olifant gaf niet op.

Tegen de avond bereikte hij de eerste wolken. Maar de olifant wilde nog hoger wonen. De vogels die het verst van het dierenbos woonden wezen hem de weg. Daar waar nog nooit geen dier was geweest. De olifant klom en klom, … helemaal tot aan de sterren en de maan. Hij stopte pas de volgende dag toen de zon onder hem scheen en boven zijn hoofd helemaal niets meer was …


The Lion King

5B

De Triangel
Toen het geslurfde dier dacht dat het helemaal op de hoogste plaats in het heelal was aangekomen raakte zijn slurf verstopt door een zwerm vliegen die daar toevallig vlogen. Door deze geweldige niesbui kraakte de ladder in wel 3 stukken.

Toen onze grijze vriend naar beneden viel groette hem eerst de vogels. Zij hadden altijd al gedacht dat olifanten in de lucht niet thuis hoorden. Daarna begonnen de apen te giechelen en vonden dat je hen nooit moest na-apen door steeds hoger te klimmen dan je slurf lang is. De luiaard vond dat de olifant al die moeite voor niets had gedaan en dat hij die moeite zelf nooit zou hebben gedaan.

Als bij wonder viel hij pardoes op de leeuw. De koning van het bos leek opeens veel kleiner dan voorheen. Met zijn korte poten en zijn platte snuit liep hij verdwaasd door het dierenrijk. Alle dieren lachten hem uit en vonden dat hij er niet uitzag voor een koning. Daarom besloten ze om een grote dierenbijeenkomst te organiseren om een nieuwe koning te kiezen.

Meteen begon de olifant weer nieuwe hoop te krijgen…Apen Apen Apen Na

6A

De Triangel

Al vlug deed het gerucht in het bos de ronde dat de leeuw zijn Koninklijke uitstraling verloren was en dat de olifant ook royale ambities had.

Alle papegaaien uit het bos moesten de dieren op de hoogte brengen van een spoeddierenvergadering . Die zou plaats vinden bij de grote waterplaats. De vergadering werd geleid door de gorilla zodat het niet uit de hand kon lopen. (niemand durfde hem immers tegenspreken) Het duurde een dag en een nacht om tot een besluit te komen.

De gorilla sprak het dierenrijk toe: “ Leeuw en olifant zullen drie dagen lang campagne voeren daarna wordt er gestemd. De winnaar blijft koning tot hij sterft. “

Leeuw liet er geen gras over groeien want hij wou zijn troon niet afstaan en olifant ging haastig op zoek naar een fotograaf zodat hij zijn portret tegen elke boom kon hangen.

Al vlug begon leeuw gratis stukken vlees uit te delen en stickers met het opschrift

“ I n lions “ . Olifant deelde zakken pindanootjes uit en door heel het bos hoorde je hem “ olifunnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnn “ trompetteren.

De drie dagen vlogen om en het moment van de waarheid kwam dichterbij.Tweestrijd in het dierenbos (AAHH)

6B

De Triangel
Alle dieren waren samengekomen op het pleintje van het woud. Ze zaten allemaal gespannen af te wachten op de aap. Hij zou nu eindelijk de uitslag bekend maken . Dum, dum, dum… en de winnaar is…. gelijkspel! Uit het hele woud hoorde je geroezemoes en een zucht van teleurstelling gaan. Maar toen kwam de medicijnman en hij zei: Ik heb een idee om dat op te lossen. We houden een proef. Bij deze proef moet je slim, sterk en geduldig zijn. Iedereen wachtte gespannen af. De proef is om als eerste de maan aan te tikken. De olifant en de leeuw trommelden onmiddellijk hun bendes op. De leeuw ging aan de slag met slaven om de grootste ladder van de wereld te bouwen. Maar de olifant was slimmer, hij riep al zijn vogelvriendjes bijeen om hem te vliegen naar de maan. Maar daar kwam de leeuw op zijn ladder al aan. Allebei waren ze even kort bij de maan. Maar de olifant dacht opeens aan zijn geheime wapen en met het puntje van zijn slurf tikte hij de maan aan en de olifant won de proef. De olifant was superblij maar zag hoe de leeuw zich verdrietig terugtrok. De olifant barstte bijna in tranen uit, maar bekende toen dat hij stiekem een meisje was en hartstikke verliefd was op de leeuw. Ze zei ook dat hij de koning mocht zijn. Maar toen zag de leeuw pas wat een mooie en schitterende olifant ze was. Hij werd op slag stapelverliefd en vroeg haar ten huwelijk. Ze zei meteen ja!!! De dag daarna trouwden ze, maar……


6de leerjaar

De Griffel
Het geluk duurde niet lang. De orang oetan, die ook in het oerwoud leefde, vermoordde de leeuw tijdens de huwelijksnacht. Hij had de struisvogel, de neushoorn en de krokodil ook al in de val gelokt. De leeuw  was zijn vierde slachtoffer. De olifant schrok heel erg toen ze wakker werd. Arme leeuw  ……….. snik snik . En het hele bed  vol bloed. Toen de olifant  die morgen in het oerwoud rondwandelde zag ze nog enkele dode dieren liggen. Een giraf, een antiloop en een slang. Wat vond ze dat erg ! Wie kon dat gedaan hebben ? Maar ze kon niets ontdekken door al die bomen. Toch wilde ze te weten komen hoe het in elkaar zat. Ze riep alle vogelvrienden bij elkaar om haar naar de wolken te vliegen om een goed overzicht te hebben op het oerwoud. Daar zag ze de  wrede orang oetan die net een tweede giraf wilde doden. Vlug,  vlug, zei de olifant, zorg dat ik boven de orang oetan terecht kom. Nog een beetje naar links,  en nu nog een beetje naar rechts….. Goed en nu ,laat mij maar vallen , recht op de orang oetan.

En dat deden ze , en de olifant viel pardoes op de orang oetan die helemaal niet in de gaten had wat er gebeurde.  Hij was op slag morsdood ! Toen kwam de medicijnman van het oerwoud die alles in zijn glazen bol had gezien. Hij had een speciale medicijn ontwikkeld om alle dode dieren weer levend te maken. En het lukte ! Voor de leeuw kon hij niets meer doen  want de orang oetan had de leeuw begraven en niemand wist waar. De medicijnman besliste dat de olifant voorlopig koning mocht zijn tot de zoon van de neef van de leeuw oud genoeg was om zijn taak over te nemen.  Dat maakte de olifant heel blij, zij voelde zich heel belangrijk en deed haar  best om iedereen in het oerwoud blij te maken.


3.2

De Griffel
De olifant deed haar uiterste best om over het oerwoud te regeren,maar  toch voelde zij zich erg eenzaam. Ze miste haar man elke dag meer en meer. Zo erg dat haar hart ervan pijn deed. Deze pijn werd elke dag feller en feller. Het werd zelfs zo erg dat ze besloot om naar de medicijnman te gaan.  “Misschien had hij wel een pilletje tegen verdriet?”  “Kunt u mij alstublieft helpen?”, vroeg de olifant aan de medicijnman. “Zou u voor mij een medicijn kunnen maken tegen liefdesverdriet?” vroeg ze.” Ik heb zo veel pijn in mijn hart sinds mijn man dood is…”

De medicijnman keek haar aan en zag in haar ogen dat ze ontzettend veel verdriet had.  Hij begreep maar al te goed dat de olifant de leeuw ontzettend hard miste. Plotseling kreeg de medicijnman een geweldig idee! “ Ik ga de orang-oetang weer tot leven wekken!” , zei hij. De olifant keek hem verbaasd aan en begreep niet waarom de medicijnman zo’n verschrikkelijk monster opnieuw tot leven wilde wekken.  “ Ik wek de orang-oetang tot leven en vraag hem waar hij de leeuw heeft begraven. Op deze manier kunnen we hem terug opgraven en nadien weer tot leven wekken! Dan ben jij eindelijk weer gelukkig en heb je helemaal geen pilletje tegen liefdesverdriet nodig!” zei de medicijnman. Zo gezegd , zo gedaan! De medicijnman wekte de orang-oetang weer tot leven en vroeg hem waar hij de leeuw verborgen had. Maar de orang-oetang was helemaal niet van plan om zijn geheim prijs te geven!  “Waarom zou ik jullie helpen? Ik heb het lichaam van de leeuw begraven in Orang-oetangland! Niemand die het vinden zal! Als jullie hem echt terug willen hebben, dan zullen jullie naar Orang-oetangland moeten gaan! Maar vergeet niet dat de weg naar daar zeer gevaarlijk is en onderweg zullen jullie veel hindernissen tegenkomen! “ zei de orang-oetang. De olifant hoorde dit alles aan en besloot onmiddellijk te vertrekken naar het gevaarlijke orang-oetangland. Misschien, heel misschien zou ze snel haar geliefde leeuw terug zien ...


3.1

De Griffel
“Wacht” ik ga mee! Riep de medicijnman. Hij nam vlug vlug zijn tas volgepropt met allerlei medicijnen. Zo gingen ze dus samen op pad. En daar was al het eerste obstakel.” Kijk uit daar is een anaconda! “ De anaconda siste:” Ik ga jullie opeten!” de stoere olifant vroeg: “ in je eentje? Laat me niet lachten…  hahaha!”

Dus riep de slang al zijn gabbers bij elkaar. Het waren wel duizend slangen, die vanuit alle richtingen kwamen aangekropen.  “ wat nu?” bibberde de olifant. “ wat wat wij gaan doen is … rennen! “ schreeuwde de medicijnman. Ze renden naar een oude houten brug. “ Oef, ik geloof dat we ze kwijt zijn.” De medicijnman ging eerst. De olifant was nog maar net in het midden van de brug of …KRAK…de brug  krakte door. Aaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa  …plons!

En zo vielen ze in een diepe ravijn met een rivier waar krokodillen van wel 3m lang in zwemmen. Ze moesten zigzaggend door het water. Eén krokodil kreeg de olifant te pakken en beet haar in een poot.” Ai, ai, ai!” Jammerde de olifant.” Laat mij maar sterven dan ben ik zo bij mijn liefje.” “Niks ervan, nu zijn we hier en nu maken we onze zoektocht af.” Gelukkig heeft de medicijnman zijn tas bij om haar te verzorgen en zijn wonderpilletjes om haar op te knappen. zo moeilijk had ik het wel niet verwacht, dacht de medicijnman, die zich moediger voordeed dan hij zich voelde.

Maar wat zag hij gaar in de verte…


4N
ProosterbosEen beer met  


Hij gooit met ballen. Hij laat raadsels oplossen.


1.Welke dingen zijn ( klinken) hard?                2.Het is geel en als je er op trapt is het rood?

Een

  1. 3.Je ziet het niet en je kan het niet pakken? 

   Niets


4.Wat komt uit een ei?


De raadsels zijn juist opgelost en ze krijgen een ballon om verder te gaan …


1K
ProosterbosEn daar gaan ze, de olifant en de medicijnman, elk met hun ballon;;;

Oei, oei , daar is het volgende obstakel al… een groooooooote heg vol prikkelstruiken!!! Ze denken diep na en kijken naar de ballon… misschien kunnen ze vliegen ? Maar de olifant is wel erg zwaar! De medicijnman kijkt in zijn tas en hij vindt een middel om lichter te worden.

Ze vliefen om de haag. Ze vliegen heel hoog en letten niet meer op. Ondertussen zien ze onder zich het mooie Oerang-oetangland. Opeens komen grote, dikke pelikaanachtige vogels aanvliegen. De bekmonsters prikken de ballonnen kapot met hun bek. De medicijnman en de olifant vallen op een wolk. Ze zitten op de wolk en kijken naar beneden. Wat nu?

De wolk daalt langzaam naar beneden, in de wolk merken ze dat er 2 jet-packs verstopt zitten. De wolk is helemaal gedaald. De medicijnman en de olifant nemen snel de 2 jet-packs en wandelen verder. Even later zien ze een grote, diepe ravijn. Ze weten echter niet wat ze  moeten doen … Gaan ze over het ravijn vliegen met hun jet-packs of niet? Durven ze dit gevaarlijke avontuur wel aan?


5K
ProosterbosYes we can!

Achter elkaar aan dolen ze af naar beneden, maar plots vliegen de rotsblokken hen om hun oren. Aan de rand van het ravijn staan oerangoetangs. Ze roepen: Hahaha, de dood komt eraan!. De olifant en de medicijnman crossen voor hun leven naar beneden. De kloof word steeds smaller. Plots blijft de olifant steken, hij kan geen kant meer op. Help! Help! Ik zit vast! Er komt een groot rotsblok aan, het word donkerder. Er klinkt gekraak, gekras. De grond davert, de olifant huilt en dan is het plots stil…

Waar ben ik? Vraagt de olifant. Ben ik dood? Als je niet snel van mijn rug afgaat, ben ik dood, piept de medicijnman. Hoe raken we hier nog weg? We liggen compleet begraven onder een hoop rotsblokken.

Wat moeten we nu doen? Ik weet het echt niet, zucht de medicijnman. Ik geeft het ook op, zegt de olifant en zet zich op een steen neer. Er klinkt een klik en een rotsblok schuift open. Er klinkt een akelig geluid. Het lijkt op rommelende skeletten die op hun moeder roepen?!

Is dit dan al het volgende obstakel?


3A De TriangelDe skelettengrot

De olifant en de medicijnman verschrikken zich rot.Hoei…haai… hoy kreunen de skeletten en rammelen en kraken erop los. De medicijnman en de olifant bibberen en staan verstijfd van angst te kijken.

De medicijnman kijkt verontwaardigd en staat recht.

Plots gaat de grot weer dicht.” Wat was me dat allemaal !” roept de olifant.Ze ontdekken dat die steen de sleutel van de deur van de grot is. Bang als ze zijn,  beslissen ze toch die grot binnen te gaan, want koningleeuw zou iets verderop in de grot begraven zijn. Hij is nog ietsi pitsi te vers om skelet te zijn.Maar… in die grot is het pikdonker. Ze besluiten dan om zelf een fakkel te maken met materialen uit de jungle. Ze rapen al hun moed bij elkaar en trekken de grot binnen. De olifant gaat voorop met de fakkel in zijn slurf. De medicijnman volgt en houdt de staart van de olifant stevig vast. De skeletten worden echter woedend van al dat licht en die vreemde wezens in hun grot. Dat verdragen zij niet. Skeletten houden enkel van hun eigen familieledenskeletten en de donkerte! Ze vallen hen dan massaal aan.De olifant en de medicijnman rennen voor hun leven de grot uit. Daar kunnen ze bekomen van de angst.Stilaan valt de avond. Plots krijgt de medicijnman een idee. Hij ziet meerdere glimwormpjes voorbij vliegen.”Wacht eens even,” zegt de medicijnman. “Van fijn geplette glimwormpjes en kokosmelk maak ik een wonderfluodrankje”.

Dat drinken ze lekker op. Je gelooft het niet, maar het werkt ! Hun eigen geraamte fluoresceert en de rest van het lichaam is onzichtbaar.

Nu zijn ze klaar om de skelettengrot binnen te gaan.De skeletten kijken wel een beetje verbaasd. Zoiets hebben ze nog nooit gezien. De baas van de skeletten komt naar voor. “Is dit een nieuwe modetrend ?” vraagt hij.De olifant antwoordt een beetje angstig : “Daar moet u voortaan maar even aan wennen, hé !”

“Wel, dans dan maar met ons mee ! Zo behoren jullie dan ook meteen tot onze skelettenclub.”De medicijnman fluistert de olifant in zijn oor dat ze echter niet te lang kunnen blijven, want het drankje werkt maar een tijdje.

De olifant en de medicijnman dansen erop los en ze vinden het nog leuk ook. Ze hebben de tijd niet in de gaten gehouden. Ze ontdekken dat ze hoe langer hoe minder fluoresceren.

De olifant zegt tegen de medicijnman : “Lang kunnen we hier toch niet meer blijven. Ons licht raakt op en dan zien we niets meer.”Beleefd nemen ze afscheid van de skelettenbaas en zeggen dat ze nog ergens dringend moeten zijn.”Ho, ho…” zegt de skelettenbaas. “Jullie zijn nieuw hier en zouden wel eens kunnen verdwalen. Hier hebben jullie een plattegrond van de hele grot.Moedig trekken ze verder. Maar in de nieuwe grottenkamer aangekomen, verschrikken zij zich rot.    


3B De TriangelOmdat het erg donker is in de grot weten ze niet welke wezens in de buurt zijn. Ze beven van angst.

De medicijnman die zich vasthoudt aan de staart van de olifant trapt nietsvermoedend op een glibberige smurrie. Uit het goedje verschijnt een lichtgevende damp die hun de weg wijst.

De vraag is, waar naartoe?

Door hun nieuwsgierigheid, maar ook door de onzekerheid, volgen ze de lichtgevende wolk. Hoe verder ze de wolk volgen, hoe mooier en liever de stemmen worden.

Plots herkent de olifant de stem van haar geliefde, maar ze ziet hem niet.

De bekende stem die uit het niets komt smeekt om hulp: “Red mij uit deze grottenkamer. Ik hoor hier niet thuis!”

Uit de wolk die hen ondertussen volledig omhuld heeft klinkt een vriendelijke stem die zegt dat deze grottenkamer de plaats is tussen het werkelijke leven en de hel met de griezelige skeletten. Alleen de dieren die altijd goed voor andere dieren geweest zijn, krijgen de kans om naar de jungle terug te keren. De olifant is er zeker van dat de leeuw, die altijd zo goed voor de dieren uit de jungle gezorgd heeft, terug tot leven gewekt kan worden.

De vraag is, hoe?

De medicijnman is bereid om een wonderdrankje te brouwen, maar weet niet precies welke ingrediënten hij hiervoor moet gebruiken.

De olifant krijgt een uitstekend idee, ….


4A De TriangelMisschien weet mijn man het recept wel. Hij was de koning van de jungle. Hij had veel geleerd van de andere dieren. De medicijnman vindt dit een goed idee. Samen lopen ze naar de stem van de leeuw toe. Ze komen aan een berg stenen en daar horen ze de stem van de leeuw. De olifant roept: ‘Ik hou van jou, schatje. Ik wil je niet meer kwijtraken.’ De medicijnman grommelt: ‘Bewaar je lieve woordjes maar voor straks, vraag maar eens eerst of hij het recept kent.’ De olifant vraagt het recept. En de leeuw antwoordt: ‘Ja, ik heb het recept gehoord van de dansende skeletten. Je hebt voor het recept de volgende dingen nodig: de teennagel van een olifant, de oogbal van een slang en de tand van een rat.’ ‘Wat een geluk’ zegt de olifant ‘ik moest net mijn nagels knippen.’ De medicijnman duwt tegen de olifant en zegt ‘laten we maar snel de andere dingen gaan zoeken.’ Ze trekken samen terug de grot in. De medicijnman haalt een slak uit zijn tas en legt die voor een holletje in de muur. Al snel komt er een rat eten van het lekkers. De olifant stapt snel op de staart van de rat en de medicijnman druppelt een gif op de rat, waardoor hij onmiddellijk dood valt. Hij steekt de rat in de tas en ze zoeken snel verder naar een slang. Ze kijken in alle spleten en gaten. Uiteindelijk zien ze een slang in een kleine spleet. De olifant gebruikt zijn slurf om de slang te wurgen en uit de spleet te zuigen. Ook de slang duwen ze in de tas van de medicijnman. Samen rennen ze terug naar de berg stenen. Ze roepen de leeuw: ‘Wat moeten we ermee doen?’ De leeuw zegt: ‘Kijk eens goed naar de berg stenen. Er zit er ergens één tussen in de vorm van een kroon. Je moet alle ingrediënten pletten en mengen en dan op deze kroon smeren. Dan kom ik terug tot leven en ben ik terug vrij. Maar daar is wel één voorwaarde aan verbonden. Ik mag niet terug komen als leeuw, maar alleen als een ander dier… 


4B Triangel
Ik heb een idee! Ik heb magische pilletjes. Ik weet alleen niet welke de juiste is. Wil je het proberen? De mammoet wilde wel.


Pil 1  : Wat een mislukking! De mammoet kreeg een muizenkop, een muizenstaart, de poten van een kangoeroe en een leeuwenlijf.


Pil 2: Oeps! De mammoet veranderde in een klein poesje.


De mammoet had geen zin meer om de derde pil in te nemen.

De olifant keek de mammoet smekend aan. Hij nam dan toch maar het derde pilletje. Oh nee, nu veranderde hij in een billetje.

De medicijnman voelde zich schuldig en maakte snel nog een pilletje. Maar zou dit pilletje helpen?


2de leerjaar (2E)        

Proosterbos
De magische pijl


Voor hij dit kon innemen, werd hij doorboord door een magische pijl. Deze magische pijl werd afgeschoten door een mammoetjager. De mammoet veranderde terug in een leeuw. Dan verdween de mammoetjager terug uit het niets. De medicijnman was blij dat ze dit nieuwe pilletje niet meer moesten uitproberen.

De olifant en de leeuw knuffelden elkaar dolblij. Ook de medicijnman was superblij dat de leeuw terug was. Ze moesten enkel terug naar het grote dierenbos.

Tijdens hun tocht door de ravijn stootten ze op twee jet-packs maar deze waren helaas kapot. De slimme medicijnman wist ze te herstellen. Dan gaf hij de olifant en de leeuw een verkleinpilletje zodat deze twee samen met één jet-pack de lucht in konden.

De leeuw die deze manier van vliegen nog niet kende vond dit zo leuk dat ze rondtolden en buitelden. Door dit gekke gedoe kwam het gelukkige echtpaar vast te zitten in een hoge boom. De medicijnman kreeg hen er niet meer uit. Het verkleinpilletje was bijna uitgewerkt en de olifant en de leeuw werden terug zwaarder. Door hun gewicht krakte de boom en vielen ze op de grond.

De bomen van het bos herkenden in de leeuw de koning van het dierenbos en bogen naar elkaar toe. Zo werd de weg naar het dierenbos zichtbaar.

Na even wandelen kwamen ze aan de, door een spreukbeveiligde, toegangspoort van het dierenbos. Hélaas wisten ze de spreuk niet meer.


Wat nu?


                                                          5G

       Proosterbos