De Wondere Pluim is een project van kunsteducatieve organisatie De Veerman vzw, met steun van de Stad Antwerpen en de Provincie Limburg

VERHALEN


ANTWERPEN

GENK

HASSELT

MAASMECHELEN

HISTORIEK


CONTACT


DE VEERMAN

Vragen op opmerkingen? Mail greetvanopstal@yahoo.com

  > Start

  > Doorschuifverhaal

  > Archief


DOORGEEFVERHAAL 3
Op dierenplaneet DIER woonden veel dieren waar de hamsters de goden van de dieren waren.  Eén van die goden heette Nuby.  Hij was de slechte god.  De andere drie goden heetten Mimi, Momi en Mami.  Zij waren de liefste.  Het enige dat ze konden was dansen.  Nuby had wel één grote vijand en dat was eend Plons.

De andere dieren van planeet DIER probeerden Nuby in opdracht van Plons te verslaan, behalve aap Oe-oe en kameel Kamiel.  Plons zwam in de rivier en spuwde een visje op Nuby, maar hij at het op en stikte in een graat.  Oe-oe sprong uit de boom en duwde Nuby met zijn bananenhanden op zijn buik.  De graat floepte uit zijn mondje.  Nuby was heel blij en werd de bete vriend van Oe-oe.  Maar Mimi en Momi en Mami waren niet tevreden.  Ze spraken een plan af met de andere dieren en kwamen in opstand.  Alle meisjes moesten mooi wezen om Nuby en  Oe-oe naar de kuil te leiden zodat de jongens hun plan konden uitvoeren.  De jongens maakten een kuil.  De meisjes gingen achter de kuil staan en riepen: “Joehoe, we hebben lekkere knabbels!”. 

Nuby en de Oe-oe sprongen op Kamiel.  Wanneer ze ‘poeh’ zeiden, begon hij te rennen.   Zeiden ze ‘halt’, dan stopte hij meteen.  Ze renden op de kuil af omdat ze graag die knabbels wilden hebben.  Op één centimeter van de kuil riep Oe-oe: “halt, ik heb nog één banaan.” Wanneer hij dat zei, stopte Kamiel meteen.  “Poeh”, zei Nuby, “net op tijd!”.


5de - & 6de leerjaar

De Brug
De dieren vallen in het gat.  Het is er erg donker en griezelig.  Ze kunnen niks zien.  Voorzichtig voelen ze rondom zich.  Wat is dat toch voor een rare plaats?  Plots voelt Oe-oe iets heel lang met korte haartjes.  Wat zou het zijn?  Een staart van een gek dier?  Een slang?  Nee, nee, nee, een liaan! Het is een liaan! Oe-oe trekt heel hard aan de liaan.  Langzaam schuift een dikke muur open.  Bang en zenuwachtig kijken de drie vrienden wat er gebeurt.  Wat zit er achter die dikke muur?  Ze kunnen niks zien, ze kunnen niet horen.  Oe-oe gaat heel voorzichtig naar binnen.  Nuby en Kamiel roepen bang: “Nee, Oe-oe, niet doen!”.  Oe-oe is heel stoer en roept: “Nee, ik ben niet bang!” en hij stapt verder de donkere gang in.  Plots horen de twee vrienden Oe-oe niet meer.  Hij is verdwenen.  Niemand weet nog waar hij is.  “Oe-oe, waar ben je?” Nuby en Kamiel gaan nu ook naar binnen.  Dan vinden ze de banaan die Oe-oe altijd bij zich heeft.  Nu worden ze wel erg bang.  Wat zou er met hun vriendje gebeurd zijn?  Plots horen ze heel ver geroep: “Help, help!”.   Dat is Oe-oe die roept! Hoe kunnen ze hem helpen?  Dan zien ze een klein lichtje in het donker.  Langzaam komt het dichterbij.  Vlak voor hun gezicht verschijnt een elfje.  Het elfje zegt: “Ik ben Lilyfee.  Ik kan jullie helpen om

Oe-oe te bevrijden, maar dat wordt heel moeilijk en gevaarlijk.  Ik heb voor jullie een toverdrank bij.  Als jullie hiervan twee druppels nemen, kunnen jullie in het donker zijn.  Maar als jullie te veel nemen, gebeurt er iets ergs… Wat?  Dat kan ik niet verklappen… Wie wil er mee?” 

Nuby en Kamiel knikken stil.  Ze willen hun vriend Oe-oe redden. 


Mozaïek Plus
De fee draaide het flesje open… Wat Nuby en Kamiel niet zagen, was het geheimzinnige lachje op het gezicht van de fee!  Uit het flesje kwam een groene damp, in de vorm van een doodshoofd.  Het rook naar teennagels die al twintig jaar niet meer gewassen zijn.  De fee haalde een glanzend zilveren lepeltje uit haar tasje en goot voorzichtig twee druppeltjes op het lepeltje.  Kamiel slurpte het voorzichtig op.  Nuby wachtte in spanning… Er gebeurde niks. Nuby nam ook zijn twee druppels.  Ondertussen begon Kamiel te schreeuwen.  POEF! Kamiel verdween! Daarna voelde Nuby zich ook raar.  Opnieuw klonk een POEF.  Nuby was ook weg.  De lieve, mooie fee lachte hardop en veranderde in een reuze grote spin.  Nuby en Kamiel hebben Oe-oe gevonden, maar dan merken ze dat ze vasthangen in een reuzeweb.  Samen roepen ze heel hard: Mimi, Momi, Mami, help ons!!!


Basisschool de ZonneWijzer: 6de leerjaar

Lilyfee was dus eingelijk geen echte fee.  Ze blijkt dan een soort heks te zijn. 

Onze twee helden proberen zich los te wrikken uit het web.

Kamiel schudt zo hard hij kan.  Nuby bijt met zijn tanden de draden stuk.  Zo vielen ze pardoes met web en al op de grond.  Lilyfee de spin komt er aan en wil de twee met huid en haar opeten!

Hoe harder ze zich willen losrukken, hoe meer ze verstrikt raken in de draden.  Oe-oe zag het dreigende gevaar.  De snuggere aap werpt zijn banaan als een boemerang tegen de spin aan!

Die valt bewusteloos op de grond.  De spin heeft haar poten hierbij flink bezeerd.  Dat geeft Oe-oe de tijd om Kamiel en Nuby te bevrijden.  Oe-oe wil de spin eten. 

Niet doen! Die spin is misschien dodelijk giftig.  Nu trachten de drie zich zo vlug mogelijk onder de voeten uit te maken.  En het flesje toverdrank?


Basisschool de ZonneWijzer: 3de leerjaar
Opeens was het toverdrankje uitgewerkt. Ze konden niets meer zien in het donker. Ze vonden toevallig een zaklamp op de grond. Maar de zaklamp werkte niet meer. Ze riepen om hulp! Plots kwam er een vuurvliegje voorbij. Het vuurvliegje hielp hen de weg naar buiten terug te vinden. Maar ze kwamen bij een verkeerde uitgang terecht. Ze kwamen uit in een ander universum: het vuuruniversum. Er waren dinosaurussen, draken, vuurvliegjes, alle dieren die met vuur overweg konden. Plots kwam er een oude man met een lange witte baard naar Oe-Oe, Kamiel en Nuby. Hij vroeg hen wat ze hier kwamen doen. Ze vertelden dat ze de weg kwijt waren. Ze vroegen aan de oude man of hij de weg terug wist. De man vertelde dat hij  nog nooit uit dit land geraakt was. Maar we zullen de Grote vuursmurf om hulp vragen. Hij weet toch alles! Toen ze bij de Grote vuursmurf aankwamen, deed hij niet open! Hij was op vakantie. De oude man zei dat ze naar Einstein Dragon konden gaan maar dat was een risico. Ze moesten dan langs drie wildernissen voorbij. De eerste wildernis was die van de grote vuurspuwende tweeling-driekoppige draken. De tweede wildernis was door de Tsunami-weg. En als laatste de derde wildernis voorbij de vuur-enge clown!

Ze waren heel bang maar ze gingen toch door de wildernissen heen. Vooraleer ze vertrokken, moesten ze een plan bedenken. De oude man bedacht een toverdrankje zodat ze konden veranderen in superhelden.

Oe-Oe werd een supermonkey, Kamiel werd superdeve (superkameel) en Nuby werd een superhamster. Ze waren er klaar voor. Ze vertrokken met veel moed door het akelige bos. Ze zien de tweeling-driekoppige draken op hen afkomen. Supermonkey nam de leiding en vloog rond de draken heen waardoor ze dol werden gedraaid. De draken werden duizelig en vielen op dynamiet die Nuby had klaargelegd. “Yes” riepen ze! Ze gingen verder op weg naar de Tsunami-weg. De superhelden hadden gelukkig de krachten om eroverheen te vliegen. De derde wildernis was de vuur-enge clown. Oe-Oe had een idee hoe ze de clown konden verslaan. Oe-Oe zei dat ze zich moesten splitsen zodat de clown een keuze moest maken. De één ging naar rechts, de ander naar links en de andere bleef in het midden. De clown kon niet meer kiezen en werd zo gek van het denken dat zijn hoofd explodeerde. Oe-Oe, Kamiel en Nuby gingen verder en ze kwamen aan bij Einstein Dragon. Einstein Dragon zei … .


Basisschool De Brug, 3e en 4e leerjaar
Jullie moeten naar het vuurbos waar drie sleutels verborgen liggen om drie magische poorten te openen. Wanneer onze helden bij de eerste poort aankomen, krijgen ze de opdracht om naar de vuurboom te gaan waar de sleutel in een nestje ligt. Daar aangekomen merken ze dat ze enkel aan de sleutel in de boom kunnen als ze samen een toren vormen. Dus Kamiel, Oe OE en Nuby maken een torentje en zo kan Nuby bij de sleutel maar er ligt ook een gouden ei in het nest. Nuby bewaart dit ei in zijn rugzakje. De tweede poort stuurt hen naar de vuurgrot waar ze de sleutel onder het kussen van de hard snurkende Eenogige Reus vinden. De laatste opdracht stuurt hen naar de vuurspugende vulkaan. Het is een zware tocht waarbi Nuby en Oe OE op de rug van Kamiel mogen zitten. Bij de vulkaan merken ze dat het voor hen onmogelijk is om de sleutel te nemen want de sleutel ligt op een stukje rots dat precies in het midden van de vulkaan staat. Oh Neen, schreeuwt Kamiel, dit lukt ons NOOIT met al die hete lava !

Plots horen ze en krakkend geluid uit de rugzak. Nuby neemt het ei eruit en legt het op de grond.  Krak , Krak, het gouden ei barst open en er komt een piepklein diertje met vleugeltjes uit dat steeds verder groeit, en groeit en groeit tot  een mooi grote Feniks ! Hij spreidt zijn vleugels en haalt de sleutel voor hen ! JOehoe !

Op de terugweg vindt Kamiel een mooie naam voor hun nieuwe vriend namelijk Felix de Feniks.

Wanneer Oe OE de sleutel in het sleutelgat omdraait en de poort zich opent, zien ze een fel wit licht. De 4 vrienden stappen door de poort en plots staan ze in een nieuwe witte wereld, de SNOW WORLD; Hier zien ze zeehonden, ijsberen en pinguins druk door elkaar lopen.

Een kleine pinguin met snelle voetjes komt op hen af gerend en zegt: Hallo, ik ben Happy Eric, we hebben een groot probleem!


Mozaïek Plus, klas 9De fee draaide het flesje open… Wat Nuby en Kamiel niet zagen, was het geheimzinnige lachje op het gezicht van de fee!  Uit het flesje kwam een groene damp, in de vorm van een doodshoofd.  Het rook naar teennagels die al twintig jaar niet meer gewassen zijn.  De fee haalde een glanzend zilveren lepeltje uit haar tasje en goot voorzichtig twee druppeltjes op het lepeltje.  Kamiel slurpte het voorzichtig op.  Nuby wachtte in spanning… Er gebeurde niks. Nuby nam ook zijn twee druppels.  Ondertussen begon Kamiel te schreeuwen.  POEF! Kamiel verdween! Daarna voelde Nuby zich ook raar.  Opnieuw klonk een POEF.  Nuby was ook weg.  De lieve, mooie fee lachte hardop en veranderde in een reuze grote spin.  Nuby en Kamiel hebben Oe-oe gevonden, maar dan merken ze dat ze vasthangen in een reuzeweb.  Samen roepen ze heel hard: Mimi, Momi, Mami, help ons!!!


Basisschool de ZonneWijzer: 6de leerjaar
Lilyfee was dus eingelijk geen echte fee.  Ze blijkt dan een soort heks te zijn. 

Onze twee helden proberen zich los te wrikken uit het web.

Kamiel schudt zo hard hij kan.  Nuby bijt met zijn tanden de draden stuk.  Zo vielen ze pardoes met web en al op de grond.  Lilyfee de spin komt er aan en wil de twee met huid en haar opeten!

Hoe harder ze zich willen losrukken, hoe meer ze verstrikt raken in de draden.  Oe-oe zag het dreigende gevaar.  De snuggere aap werpt zijn banaan als een boemerang tegen de spin aan!

Die valt bewusteloos op de grond.  De spin heeft haar poten hierbij flink bezeerd.  Dat geeft Oe-oe de tijd om Kamiel en Nuby te bevrijden.  Oe-oe wil de spin eten. 

Niet doen! Die spin is misschien dodelijk giftig.  Nu trachten de drie zich zo vlug mogelijk onder de voeten uit te maken.  En het flesje toverdrank?


Basisschool de ZonneWijzer: 3de leerjaar

Jullie moeten naar het vuurbos waar drie sleutels verborgen liggen om drie magische poorten te openen. Wanneer onze helden bij de eerste poort aankomen, krijgen ze de opdracht om naar de vuurboom te gaan waar de sleutel in een nestje ligt. Daar aangekomen merken ze dat ze enkel aan de sleutel in de boom kunnen als ze samen een toren vormen. Dus Kamiel, Oe OE en Nuby maken een torentje en zo kan Nuby bij de sleutel maar er ligt ook een gouden ei in het nest. Nuby bewaart dit ei in zijn rugzakje. De tweede poort stuurt hen naar de vuurgrot waar ze de sleutel onder het kussen van de hard snurkende Eenogige Reus vinden. De laatste opdracht stuurt hen naar de vuurspugende vulkaan. Het is een zware tocht waarbi Nuby en Oe OE op de rug van Kamiel mogen zitten. Bij de vulkaan merken ze dat het voor hen onmogelijk is om de sleutel te nemen want de sleutel ligt op een stukje rots dat precies in het midden van de vulkaan staat. Oh Neen, schreeuwt Kamiel, dit lukt ons NOOIT met al die hete lava !

Plots horen ze en krakkend geluid uit de rugzak. Nuby neemt het ei eruit en legt het op de grond.  Krak , Krak, het gouden ei barst open en er komt een piepklein diertje met vleugeltjes uit dat steeds verder groeit, en groeit en groeit tot  een mooi grote Feniks ! Hij spreidt zijn vleugels en haalt de sleutel voor hen ! JOehoe !

Op de terugweg vindt Kamiel een mooie naam voor hun nieuwe vriend namelijk Felix de Feniks.

Wanneer Oe OE de sleutel in het sleutelgat omdraait en de poort zich opent, zien ze een fel wit licht. De 4 vrienden stappen door de poort en plots staan ze in een nieuwe witte wereld, de SNOW WORLD; Hier zien ze zeehonden, ijsberen en pinguins druk door elkaar lopen.

Een kleine pinguin met snelle voetjes komt op hen af gerend en zegt: Hallo, ik ben Happy Eric, we hebben een groot probleem!


Mozaïek Plus, klas 9